marți, 24 ianuarie 2012

Ne trebuie o legislaţie gratuită, integrală şi actualizată!


.../„De ce nu cumperi un produs informatic cu legislaţia României?” De ce ar trebui? Legislaţia e obligatorie; ar trebui ca şi un abonament la un produs software (oficial sau neoficial) să fie obligatoriu? Plătim deja impozite suficient de mari încât RAMO să aibă resurse pentru a face un sait în care să afişeze, fără restricţii, abonamente, taxe sau tarife, tot ceea ce este public şi obligatoriu pentru noi. Nu e însă de ajuns. Ceea ce ne oferă trebuie să beneficieze de toată încrederea că reprezintă un act oficial. Mai mult, orice modificare a unui act normativ trebuie să fie urmată imediat şi automat de o consolidare a acestuia, astfel încât, pentru orice dată în care acest act este în vigoare, oricine să poată consulta forma integrală a actului, în multiple formate (ex. HTML, PDF). Aş avea de adăugat şi o propunere de versionare a actelor normative, inspirată din sisteme de „revision control”.
Repet exemplul pe care îl menţionez adesea: Legifrance – serviciul public francez de difuzare a dreptului prin Internet.
Aşa ceva a fost deja cerut şi de iniţiatorii unui proiect legislativ respins în ambele camere ale Parlamentului. Acea iniţiativă poate fi îmbunătăţită, evitând criticile formale ale Guvernului şi realizând un obiectiv de interes pentru toţi cetăţenii. Un astfel de obiectiv îl are şi apelul public făcut de juridice.ro: Legislatia României: Gratuit şi Integral. Printre semnatari se află, probabil în majoritate, jurişti (avocaţi, consilieri juridici, judecători etc.) care au avut suficiente ocazii să constate că e nevoie de o schimbare esenţială a felului în care statul român comunică legislaţia./...


Alin-Cristian CLINCEA
avocat, Baroul Dolj

Sursa: http://www.juridice.ro/183626/ne-trebuie-o-legislatie-gratuita-integrala-si-actualizata.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu