duminică, 25 martie 2012

SCANDAL CU VECINII: România și Bulgaria au un LITIGIU privind frontiera de stat

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu a declarat, marți, 20. 03. 2012, la Digi 24, că România și Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat.
 Judeţele şi regiunile istorice ale României.


Ambasadorul României la Sofia, Anton Păcureţu, a declarat joi, 22. 03. 2012, în cadrul unei întâlniri cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Bulgariei, Dimităr Ţancev, că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria şi a calificat cele întâmplate drept o confuzie, informează biroul de presă al Ministerului bulgar de Externe, într-un comunicat trimis AGERPRES.

 ______________________________
MAE bulgar a reacţionat miercuri, 22. 03. 2012, spunând că Bulgaria şi România negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani şi a precizat că discuţiile se derulează într-o atmosferă prietenească, iar dosarul nu afectează relaţiile bilaterale.


Premierul bulgar, către România: 
E absurd să se discute despre pretenţii teritoriale
Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat vineri, 23. 03. 2012, referitor la disputa privind frontiera maritimă dintre Bulgaria şi România, că "este absurd ca, în secolul XXI, să vorbeşti despre pretenţii teritoriale făcute de un stat membru al Uniunii Europene", notează Mediafax.
_______________________________
Ce spune Comisia UE despre disputa teritorială România-Bulgaria 
 
"Toate ţările care se află în proces de aderare, deci ţările candidate, ştiu foarte bine că una dintre condiţii este rezolvarea problemelor cu vecinii. Cooperarea regională şi bunele relaţii cu vecinii reprezintă o parte foarte importantă a procesului de aderare", a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului pentru Extindere, Stefan Fulle.


El a refuzat să se refere concret la cazul disputei menţionate de ministrul Cristian Diaconescu dintre România şi Bulgaria şi a precizat că "nu va face nici un fel de speculaţii".



_________________________



Extremiştii bulgari ies la atac împotriva României pe tema "pretenţiilor teritoriale"
 


Liderul formaţiunii bulgare de extremă-dreapta Ataka, Volen Siderov, a anunţat că formaţiunea sa va organiza duminică 25. 03. 2012, o manifestaţie în faţa ambasadei române de la Sofia, pentru a protesta faţă de ceea ce percepe drept pretenţii teritoriale ale Bucureştiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu